Очни алергии

 

Алергията, подобно на затлъстяването е епидемия на съвременността. Процентът на засегнатото население постепенно нараства с индустриализацията и урбанизацията.

Очните алергии засягат 20% от населението на земята и са едно от най-честите  очни заболявания. В същото време около 90% от диагностицираните алергични заболявания са придружени от очна компонента. Поради тази висока честота очните алергии  все още представляват проблем с висока социална значимост, с нарушаване качеството на живот и труд на заболелите. За България заболяемостта е 18.2 %.

Най-честата проява на очна алергия са алергичните конюктивити(АК) .

Класификацията на АК най-общо е следната:

  • Сезонен (остър)  алергичен конюктивит ( сенна хрема, поленов катар) – САК
  • Целогодишен (подостър, хроничен) алергичен конюктивит – ЦАК
  • Вернален алергичен конюктивит (пролетен катар) -ВАК
  • Атопичен алергичен конюктивит –ААК 
  • Гигантски папиларен алергичен конюктивит (при носене на контактни лещи) – ГПАК

Острият сезонен АК е най-честата форма на АК, която се среща при 80% от случаите. Свързан е преди всичко с цъфтежа на треви, плевели, цветя, дървета и отделянето на полени (цветен пръшец). Обикновенно започва внезапно със сърбеж, зачервяване и сълзене в двете очи- от леки до силно изразени. Доста често се придружава от алергичен ринит – сенна хрема (80%), а понякога протича с кихане и кашлица и винаги има сезонна зависимост – сезона на полените на пролет.Извън сезона обикновенно пациентите нямат сериозни очни оплаквания и признаците на заболяването могат да изчезнат напълно.

Целогодишната форма на алергичен конюктивит (около 10%) се проявява през цялата година. Алергичното възпаление се предизвиква от широка гама алергени – най-често от домашен прах, контакт с “домашен любимец”, алергия към определени храни, перилни препарати, козметика, медикаменти – включително и очни капки прилагани хаотично и без лекарско предписание. Протича със симптоматика подобна на сезонния, но с по-леко изразени оплаквания. Очите могат да са “бели”, без видима промяна, както и да се получи зачервяване, което да имитира инфекциозно възпаление. За разлика от сезонната форма  обаче, характерът на оплакванията е по-постоянен, може да има и сезонни обостряния.

Верналният алергичен конюктивит е по-рядко срещана, особенна форма на алергичен конюктивит. Засяга предимно момчета във възрастта 5-10 год. Протича с чести обостряния, най-вече през пролетта и лятото и симптомите са: силен и упорит сърбеж в двете очи, дразнене от светлина и зачервяване. Много често се свързва с увеличена слънчева радиация. През зимата признаците на заболяването могат да изчезнат напълно. Профилактиката налага в дните на интензивно слънчево греене да се носят защитни тъмни очила. Има тенденция към спонтанно излекуване след пубертета. Често се съпътства от други алергични прояви като уртикария, бронхиална астма, кожни екземи.

Атопичният  алергичен конюктивит – или фамилен алергичен конюктивит. Дължи се на вродена свръхчувствителност на кожата и на лигавиците към някои вещества от околната среда- косми, перушина пренасяни чрез въздуха,а също и към някои храни-ягоди,киви,банани,мляко,яйца.Засяга млади мъже във възрастта 30-50 години;рядко се среща изолирано като обикновенно се съпровожда и с промени по кожата-атопичен дерматит,който засяга кожата странично на врата,предмишниците и лактите.Освен дерматит пациентите могат да имат астма,уртикария сенна треска,мигрена и ринит.Силният сърбеж предизвиква механично дразнене което засилва възпалителните промени,а те от своя страна водят до повишаване на сърбежа т.е. образува се порочен кръг със засилване на симптомите.

ВАК и АКК са формите на АК, които ако не се диагностицират своевременно и не се лекуват правилно могат да доведат до трайни увреждания на зрението.

Алергичният конюнктивит с гигантски папили– е форма на АК, която най-често се среща при пациенти, които носят контактни лещи – при непрекъснато носене, без сваляне до 30 дни или с удължено носене без сваляне на лещите до 7 дни. Основните оплаквания са непоносимост към контактни лещи до момента носени безпроблемно, дискомфорт с усещане за чуждо тяло, зачервяване, секрет и сълзене. Но основното което ще констатира очният лекар е разрастване на гигантски папили по вътрешната повърхност на клепачите. Необходимо е ревизиране на грижите за контактните лещи- ежедневно почистване и смяна на разтворите за съхранение. Употребата  на изкуствени сълзи без консерванти, както и антихистаминови капки, могат да облекчат оплакванията.

Поставянето на диагнозата алергичен конюнктивит, както и проследяването на пациентите с АК следва да се провежда от офталмолог. На фармацевтичния пазар съществуват много и различни по вид (капки и мехлми) и по своето действие медикаменти за локално и системно лечение на АК.

Напоследък все повече се прилагат комбинирани препарати под формата на капки, които успокояват симптомите. Приложението им е удобно – накапват се 2 пъти на ден, успокояват сърбежа до 3 мин. след накапването и са пригодени за дълготрайна употреба с минимални странични действия и с добра поносимост. При сезонните  АК  се препоръчва накапването да започне 2 седмици преди появата на симптомите – като профилактична мярка.

В заключение лечението и профилактиката на АК трябва да се провежда от компетентен офталмолог, много често то се извършва съвместно с  лекари от други специалности.

Не забравяйте, че навлизаме в сезона на очните алергии.