Операции

В ” Очен медицински център ВИСТА” се извършват:

Лазерно лечение при мътини в стъкловидното тяло (Виреолиза)

КАКВО Е ВИТРЕОЛИЗА

Витреолизата е амбулаторна неинвазивна процедура, която спомага за премахване на зрителни нарушения , причинени от мътнини  в стъкловидното тяло.Целта на витреолизата е да се постигне “функционално подобрение “, което да позволи на пациента да се върне към нормален начин на живот. 

КАК  РАБОТИ ВИТРЕОЛИЗАТА 

която включва използването на нано-импулси от YAG лазер за изпаряване на помътнявания и нишки на стъкловидното тяло . Процедурата е високоефективна и има нисък процент на усложнения и постига висока удоволетвореност на пациентите.

 

Лазерно лечение при диабетна ретинопатия

Лазерно лечение при разкъсвания на ретината и периферни дегенерации

Лазерна капсулотомия при вторична катаракта

Лазерно лечение при макулна дегенарация

Периферна лазерна иридотомия

Лазерна трабекулопластика при глаукома

Провежда се и подготовка за оперативно лечение, което се извършва в Очно отделение  на МБАЛ :”ТРАКИЯ” по повод на:

Катаракта - по ултразвуков, безшевен метод с микро разрез (факоемулсификация)

Глаукома - стандартна операция

Вътреочно инжектиране на анти-VEGF медикамент за лечение на макилна дегенерация

При макулна дегенерация свързана с възрастта от ексудативен тип в очното дъно прорастват новообразувани кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове пропускат течност и кръв, като по този начин предизвикват замъгляване на зрението и разкривяване на образите. Има и други заболявания, при които се наблюдава влошаване на зрението поради наличието на новообразувани съдове, дори при млади хора: високостепенно късогледство, хистоплазмоза, ангиоидни стрии и травми на окото, но понякога няма определена причина за появата им.

Оток на макулата може да се получи при венозна оклузия (запушване на венозен съд) или при диабетна ретинопатия. Понякога той не се влияе от традиционните методи за лечение.

Целта на вътреочното прилагане на анти-VEGF медикамент е да се намали загубата на зрение при по-горе изброените заболявания. При някои пациенти се постига подобряване на зрението, при други не може да се възстанови това, което вече е загубено, но се запазва наблюдаваното в момента състояние. След местна анестезия лекарството се инжектира в стъкловидното тяло (гелообразната материя изпълваща окото).

Вътреочни инжекции с анти-VEGF медикамент се прилагат през равни интервали от време (между четири и шест седмици), определяни от лекуващия очен лекар.

Интравитреално  приложение на анти-VEGF медикамент се използва и преди витректомия при пациенти с тежка диабетна ретинопатия, като това се прави с цел избягване на кървене по време на операцията и подобряване на следоперативното състояние

Криотерапия

Птеригуим - (външно перде)

Птеригиум е надигнато, триъгълно (клиновидно) удебеление на конюнктивата, което се разраства върху роговицата. Може да варира по големина от малък и атрофичен до широка, бързо разрастваща се лезия, която може да закрие оптичния център на роговицата. Хистологично се открива дегенерация на колагена и фиброваскуларна пролиферация, т. е. доброкачествено разрастване на фиброзна тъкан, снабдена с кръвоносни съдове. Състоянието се среща два пъти по – често при мъжете. Най – голямо разпространение има във възрастта над 40 години.

Рискови фактори за възникването на птеригиум са генетичната предиспозиция и увеличения престой на ултравиолетова светлина – това касае работещите на открито и хората, които живеят в тропични и субтропични райони.

При външното перде операцията представлява механично изрязване на ципата, като е възможен вариант  с трансплантат (пластична операция), за да не се получи рецидив на външното перде. Времетраенето е различно според степента на заболяването.

Халацион, ентропиум, ектропиум, птози

Пластични операции, тумори на клепачите

Промиване на слъзен канал и поставяне на слъзни тапи