Вторичната катаракта или т.нар.”вторично перде” представлява уплътняване и помътняване на задната капсула на лещата на окото. При съвременните микрохирургични техники задната капсула на лещата се запазва и служи за опора на имплантираната вътреочна леща. Тази компликация се получава в около 35% от случаите и не зависи особено от вида на оперативната техника и вида на имплантираната леща. Затова е прието да се счита, че това не е усложнение на операцията, а естествен феномен. Проявява се с прогресивно намаление на зрението обикновенно от 6 до 12 месеца след проведена оперативна интервенция при възрастните пациенти. При по-младите възрастови групи уплътняването се наблюдава при почти 100% от пациентите до 2 год. след операцията.

Уплътняването на задната лещена капсула е значително по-често след операция на очи с патологични катаракти при диабет и усложнени катаракти при увеит, миопия, пигментна дегенерация на ретината.

Способите на лечение на вторичната катаракта, използвани в съвременната офталмология могат да бъдат разделени на 2 големи групи – хирургични методи на капсулотомия (разкъсване на задната лещена капсула) и лазерен метод на лечение, който стана възможен с появата на YAG лазерите.

Лазерната задна капсулотомия осигурява минимална травматичност на операцията, с минимален риск за оперативни и следоперативни усложнения. Този метод получи широко разпространение благодарение на високата му ефективност, възможност за извършване на манипулацията в амбулаторни условия във всеки лекарски кабинет, оборудван с гореспоменатия лазерен апарат, а процедурата е безболезнена. Сроковете за извършване на лазерната капсулотомия са от 3-4 седмици до 6 месеца след проведена катарактална хирургия. Продължителното й отлагане не гарантира отсъствие на усложнения.

Разкъсването на капсулата се извършва с няколко лазерни “изстрела” в центъра й, съответсващ на оптичната зона на зеницата, а самото разкъсване се получава вследствие изпаряване на тъканите от концентрирането на лазерната енергия. Ефектът се оценява по достигнатото повишение на зрителната острота. Резулатът от манипулацията е стабилен.

Резултат с изображение за yag capsulotomy

Същият лазерен апарат се използва при лечение и на други очни заболявания – лечение и профилактика на първична закритоъгълна глаукома; следтравмени и следоперативни реконструкции в областта на предния очен сегмент; посттравмени катаракти и възпалителни сраствания.

В нашия център процедурата се изпълнява с последен модел ultra Q YAG лазер на австралийската фирма ELLEX