Какво е катаракта?

Катаракта се нарича помътняването на естествената леща на човека. Лещата е разположена зад зеницата и нейната функция е свързана с фокусирането и получаването на ясен образ на предмети намиращи се на различно разстояние пред окото.

Помътняването на лещата води до разсейване на светлината, замъгляване на образите и постепенно намаление на зрението.

Катарактата /вътрешно перде/ е проява на процесите на стареене в окото. Както косите посивяват, така и очните структури с годините стават все по-малко прозрачни. Около 50% от хората до 60 години имат в различна степен помътняване или уплътняване на лещата, която е част от оптичната система на окото. Не е известна причината, водеща до този процес.
Ултравиолетовите и инфрачервени лъчи, пушенето и някои медикаменти са рискови фактори за развитието на перде. Не съществуват и доказани методи за профилактика

В началните фази има повишена чувствителност към светлина, заслепяване от отсрещни фарове на автомобили, отпадане на нуждата от очила за близо, двойно виждане с едното око, намалена контрастност на цветовете, замъгляване на образа до усещане само за светло и тъмно. Ако усещате повече от един от тези симптоми, възможно е да имате катаракта.

Най-често се засягат двете очи. В 90% от случаите вътрешното перде е свързано с възрастови промени в лещата, но също вътрешно перде може да се развие и при травма на окото, други очни заболявания, при някои общи заболявания като диабет, при прием на медикаменти и др. Днес голямо значение за развитието на вътрешно перде има повишеното слънцегреене и по специално ултравиолетовата част на светлинния спектър. Катарактата е основна причина за загуба на зрението при хора над 55 годишна възраст. За щастие днес премахването на катарактата е рутинна операция, а възстановяването на зрението е много бързо!

  • Неясно виждане.
  • Трудности при четене.
  • Повишена чувствителност при заслепяване.
  • Виждане на предметите двойни; “кръгове” около светещата лампа.

Задълбоченият лекарски преглед може да установи наличието на потъмняване в лещата на Вашето око.

Лечение на катаракта

Към настоящият момент няма доказано лечение на катаракта с капки или таблети. Единственото лечение на това заболяване е оперативното.
Хирургическото отстраняване на потъмнената леща и заместването и с изкуствена е най – добрият начин за възстановяване на зрението. Разбиването на “пердето” с ултразвук и изсмукването на частиците през малък оперативен разрез позволява изписването на пациента след няколко часа и бързо възвръщане на зрителните функции.
В УМБАЛ ” Проф. д-р Стоян Киркович ”  се осъществява най-съвременното лечение чрез ултразвуков безшевен метод с микро-разрез (факоемулсификация) с имплантация на меки монофокални и асферични лещи.

Кога се оперира катаракта?

Когато пациентът не вижда добре телевизор, автомобили и пешеходци, има отблясъци при нощно шофиране и не може да чете. – Когато зрението намалее и пречи в професията и в ежедневието – време е за операция.
– Решението е лично – чрез подробен и компетентен съвет ще Ви помогнем.
– Ако спечелим Вашето доверие ние поемаме отговорността за оперативното и консервативно лечение на многото причини, отслабващи зрителната Ви способност.
Поставянето на капки за очи, приема на медикаменти, промяна на диоптъра на очилата не може да промени хода на развитието на пердето, защото се касае за възрастови промени в лещата наокото.

Най-добрия начин за третиране на катаракта е оперативен- премахването на помътнялата леща и заместването и с подходяща изкуствена леща /имплант/. Това е пътят за възстановяване на зрителните функции на окото и качеството на живот на хората.

Какво представлява операцията за катаракта?

Операцията се извършва по безкръвна и безшевна методика.С помощта на ултразвук, през 2,75 мм роговичен тунел се изсмуква помътнялата леща. На нейно място се имплантира изкуствена леща.При този метод на операция пациентът може да гледа телевизия, шофира или чете още на следващия ден след операцията. С напредване на технологиите и усъвършенстване на медицинската апаратура се промени и концепцията за момента на оперативна намеса при диагноза- “катаракта”.

Преди се изчакваше “пердето да узрее”. Сега най-подходящо и правилно за пациента е катарактата да се оперира когато пациента започне да изпитва трудност при извършване на ежедневната си дейност.

Премахването на катарактата е една от най-сигурните и успешни очни оперативни процедури .Статистиката сочи, че всяка година в САЩ се извършват над 3 милиона операции за катаракта. Самата операция се състои в това, че през много малък разрез 2-2.5 мм с помощта на миниатюрна сонда се разбива и се премахва помътнялатa естествена леща.

След това през същия разрез в окото се имплантира изкуствена леща, с която се възтановява зрителната функция на окото. Операцията е безкръвна и безшевна.

С въвеждането на новите технологии за факоемулсификация, операцията за катаракта е пример за ендоскопска хирургия на око. Следните факти могат да Ви помогнат да се подготвите за операцията. Упойката за операцията е локална капкова – поставяне в окото на капков анестетик. След операцията ще Ви бъдат изписани капки които имат превантивно действие по отношение на инфекции и възпаление. Възстановяването на зрението е скоро след операцията, но в индивидуални случаи подобрението може да настъпи след няколко дни или седмици.

Обичайно операцията за вътрешно перде отнема около 20 -30 мин. дори по-малко и повечето пациенти се връщат към нормалния си ритъм на живот много бързо и лесно.

Това става благодарение на изкуствената леща / ВОЛ /,  която се имплантира в завършващия етап на операцията. Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялото перде и възстановява зрителната функция на окото. Традиционния метод за операция на катаракта включва монофокална леща, с която се коригира зрението най-често за далеч. Такава леща не премахва нуждата от очила за виждане на близо или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващия астигматизъм.

Добрата новина е, че катарактата Ви се е развила във време, когато технологията на вътреочните лещи е напреднала изключително много.

Новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и далеч без помощта на очила, а също и да коригират някои рефракционни аномалии като астигматизъм, миопия и хиперметропия. Освен това с усъвършенстване на дизайна на повърхността на лещите се предпазва окото /ретината/ от ултравиолетовия спектър на дневната светлина, подобрява зрението при неблагоприятни светлинни условия като мъгла или в полумрак.

Подходящата за Вас леща зависи от състоянието на очите, както и от желанието Ви да бъдете изцяло независими от очила. Ние ще Ви обясни подробно за всяка от възможностите и какви очаквания да имате след операция за катаракта .

Вътреочни лещи

Твърди лещи /ПММА/ (имат едно фокусно разстояние, което налага ползването на очила за близо) – изискват по-голям оперативен разрез и в някои случаи се налага поставянето на шевове

Меки лещи /Soft lens/ (имат едно фокусно разстояние, което налага ползването на очила за близо)

  • стандартна – предлага УВ-защита
  • Natural – предлага УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата
  • Асферични – има асферична оптика, която намалява сферичната аберация, предлага УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата

Мултифокални меки лещи – осигуряват фокуси за всички разстояния (не се налага ползването на очила за близо), предлагат УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата.

Торични меки лещи – имат едно фокусно разсточние и коригират предоперативен роговичен астигматизъм, предлагат УВ – защита и филтър за сините лъчи.