Какво представлява операцията за катаракта?

Операцията се извършва по безкръвна и безшевна методика.С помощта на ултразвук, през 2,75 мм роговичен тунел се изсмуква помътнялата леща. На нейно място се имплантира изкуствена леща.При този метод на операция пациентът може да гледа телевизия, шофира или чете още на следващия ден след операцията. С напредване на технологиите и усъвършенстване на медицинската апаратура се промени и концепцията за момента на оперативна намеса при диагноза- “катаракта”.

Преди се изчакваше “пердето да узрее”. Сега най-подходящо и правилно за пациента е катарактата да се оперира когато пациента започне да изпитва трудност при извършване на ежедневната си дейност.

Премахването на катарактата е една от най-сигурните и успешни очни оперативни процедури .Статистиката сочи, че всяка година в САЩ се извършват над 3 милиона операции за катаракта. Самата операция се състои в това, че през много малък разрез 2-2.5 мм с помощта на миниатюрна сонда се разбива и се премахва помътнялатa естествена леща.

  След това през същия разрез в окото се имплантира изкуствена леща, с която се възтановява зрителната функция на окото. Операцията е безкръвна и безшевна.

С въвеждането на новите технологии за факоемулсификация, операцията за катаракта е пример за ендоскопска хирургия на око. Следните факти могат да Ви помогнат да се подготвите за операцията. Упойката за операцията е локална капкова – поставяне в окото на капков анестетик. След операцията ще Ви бъдат изписани капки които имат превантивно действие по отношение на инфекции и възпаление.        Възстановяването на зрението е скоро след операцията, но в индивидуални случаи подобрението може да настъпи след няколко дни или седмици.

Обичайно операцията за вътрешно перде отнема около 20 -30 мин. дори по-малко и повечето пациенти се връщат към нормалния си ритъм на живот много бързо и лесно.

Това става благодарение на изкуствената вътреочна леща / ВОЛ /,  която се имплантира в завършващия етап на операцията. Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялото перде и възстановява зрителната функция на окото. Традиционния метод за операция на катаракта включва монофокална леща, с която се коригира зрението най-често за далеч. Такава леща не премахва нуждата от очила за виждане на близо или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващия астигматизъм.

Добрата новина е, че катарактата Ви се е развила във време, когато технологията на вътреочните лещи е напреднала изключително много.

Новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и далеч без помощта на очила, а също и да коригират някои рефракционни аномалии като астигматизъм, миопия и хиперметропия. Освен това с усъвършенстване на дизайна на повърхността на лещите се предпазва окото /ретината/ от ултравиолетовия спектър на дневната светлина, подобрява зрението при неблагоприятни светлинни условия като мъгла или в полумрак.

Подходящата за Вас леща зависи от състоянието на очите, както и от желанието Ви да бъдете изцяло независими от очила. Ние ще Ви обясни подробно за всяка от възможностите и какви очаквания да имате след операция за катаракта .

Вътреочни лещи

  Твърди лещи /ПММА/ (имат едно фокусно разстояние, което налага ползването на очила за близо) – изискват по-голям оперативен разрез и в някои случаи се налага поставянето на шевове

  Меки лещи /Soft lens/ (имат едно фокусно разстояние, което налага ползването на очила за близо)

  • стандартна – предлага УВ-защита
  • Natural – предлага УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата
  • Асферични – има асферична оптика, която намалява сферичната аберация, предлага УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата

   Мултифокални меки лещи – осигуряват фокуси за всички разстояния (не се налага ползването на очила за близо), предлагат УВ-защита и филтър за сините лъчи, които увреждат макулата.

   Торични меки лещи – имат едно фокусно разсточние и коригират предоперативен роговичен астигматизъм, предлагат УВ – защита и филтър за сините лъчи.